Sıkça Sorulan Sorular
SSS
Sıkça Sorulan Sorular
Güneş enerjisi geçiş sürecinde ya da yatırım kararı alınırken sıkça karşılaşılan soruları sizin için derledik.
Güneş Enerjisi Nedir?
Temel olarak güneş enerjisi; güneş içinde meydana gelen nükleer füzyonlar sonrasında açığa çıkan enerjidir ve çok küçük bir kısmı elektromanyetik ışınım sayesinde dünyaya ulaşır. Dünyaya ulaşan enerji yerküreyi ısıtarak dünyadaki doğa olaylarının gerçekleşmesini sağlar. Böylelikle güneş, rüzgar, su, jeotermal gibi tüm yenilebilir enerji kaynaklarının oluşmasının temel sebebidir.
"PV" Ne Demektir?
PV Fotovoltaik’in kısaltmasıdır (Foto = Işık, Voltaik = Elektrik). PV, ışığı direk akım elektriğe çevirmek için kullanılan yarı iletken bazlı teknolojidir. Hareketli aksam olmadan, petrol yada fosil yakıt kullanmadan, ses çıkarmadan yada kirlilik yaratmadan sadece elektrik üretir.
Fotovoltaik (PV) Sistemi nedir?
PV panelleri, ışığı doğrudan DC elektriğe dönüştüren yarı iletkenler silikon hücrelerden yapılmıştır. DC elektrik daha sonra ev kullanımı için AC elektriğe dönüştürülür.
Solar İnvertör-Inverter Nedir?
İnverter, güneş panelleri tarafından üretilen düşük voltajlı DC gücünü, ışıklar ve ev aletleri tarafından kullanılan geleneksel ASC gücüne dönüştüren elektronik bir cihazdır.
PV Paneller / Solar Modüller Nasıl Çalışır?
Solar modüller, güneş ışımasını yarı iletken teknolojisi yardımıyla direk elektrik enerjisine dönüştürürler. Üretilen elektrik enerjisi, şebeke hattının olmadığı yerlerde akülere depo edilerek elektrikli alıcılar çalıştırılır ya da mevcut elektrik şebekesine invertörler üzerinden verilerek ticari bir anlam kazanır. Poly- ve monokristal tip modüller, güneş ışımasının görünen kısmı olan ışığı elektriğe dönüştürdüklerinden bulutlu havalar da ve gölgelenme durumlarında ürettikleri enerji miktarı büyük oranda düşer.
Fotovoltaik (PV) Sistemlerin Ömrü Ne Kadardır?
Güneş panellerinin ömrü 25-30 yıl kabul edilir. 25 yılı tamamlamış güneş panelleri elektrik üretmeye yaklaşık %80’in altında bir performans ile devam eder. Aslında 1950'lerde inşa edilen ilk güneş enerjisi paneli bugün hala elektrik üretiyor! PV sisteminizin ömrünü ve etkinliğini sağlamanın ve uzatmanın en iyi yolu, düzgün bir şekilde kurulmasını ve bakımını yaptırmaktır.
Güneş Panelleri Her Mevsim Elektrik Üretir mi?
Güneş ışınları güneş panellerinin üzerine geldiği sürece paneller elektrik üretir. Yaz aylarında güneş daha dik açıyla geldiği için üretim miktarı kışa göre daha yüksek olur.
Güneş Enerjisi Bir Evin Tüm Enerji İhtiyacını Karşılayabilir mi?
Güneş enerjisinden elektrik üretmenin (fotovoltaik) elektriksel olarak herhangi bir sınırı yoktur. Sınırlayıcı faktörler sadece arazi, çatı, teras gibi montaj alanları ya da bütçedir.
Güneş Enerjisi İle Evimdeki Hangi Cihazları Çalıştırabilirim?
Güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile teoride her türlü cihaz çalıştırabilir. Fakat tüketim arttıkça maliyet de artacaktır.Bunun yanı sıra, güneş panelleri doğru akımda elektrik üretirler, günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz ise alternatif akım kullanır. Bu nedenle sistemlerde üretilen elektriği alternatif akıma çevirmek için bir inverter kullanılır. Anlık olarak çok fazla güç çeken klima, elektrikli ısıtıcı, dalgıç pompa gibi cihazlar için inverter seçimi ona göre yapılmalıdır.
Güneş Enerji Sistemi Çatıma Zarar Verir mi? Çatıma Ne Kadar Yük Getirir?
Güneş enerjisi ile ilgili uygulama yapılmadan önce binanızın statik hesapları incelenir, çatınıza uygulanacak güneş enerji sisteminin yükleri modellenerek statik hesaplar yapılır.
Sistem yaklaşık metrekareye 1,36 kg ağırlık yaratmaktadır. 1 kWp’lik bir sistemin 24 metrekare civarında yer kapladığı düşünülürse 1 kWp’lik bir sistem çatıya yaklaşık 32,6 kg’lık bir ağırlık yüklediği söylenebilir ancak çatının durumuna göre farklı ihtiyaçlar ve parçalar kullanılacağı için bu sadece bir varsayımdır.
Peki Güneş Olmadığında Sistem Nasıl Çalışıyor?
Güneş enerjisi solar kollektörler barındırdığı için ışımanın gerçekleştiği her an hatta bulutlu havalarda bile tama yakın kapasite ile ısı enerjisi üretir. Ancak polly ve monokristal solar modeller aynı etkiyi gösteremez. Bu durumda ihtiyacınız olan elektriği otomatik olarak sistemden yani şebekeden almaya başlar. Başka bir deyişle PV sisteminiz maksimum üretimdeyken elektrik tüketiminiz daha fazla ise bu durumda ihtiyacınız olan elektriği sistemden alırsınız.
Dolu Ve Kar Yağışları Panelleri Etkiler Mi?
Güneş enerji uygulamalarında tercih edilen kollektör ve modül için çok yüksek sağlamlıkta cam kullanıldığından dolayı zorlanmaya dayanıklıdır. Anca kar birikmesi, ısı ve elektrik enerjisini azaltacağı için birimler yer ile yüksek açı yapacak şekilde konumlandırılır.
Güneş Enerjisi’nin Maliyeti Nedir?
Güneş Enerjisi’nin maliyeti değişkenlik göstersede özellikle 2010 yılından bu yana artan elektrik fiyatları ile güneş enerjisi sistemlerinde oluşan büyük düşüş sonucunda bugün birçok abone için şebekeden elektrik almaktan daha ucuz bir seviyeye gerilemiştir.
Güneş Enerji Sistemlerinde Kendini Amorti Etme Süresi Ne Kadardır?
Kurulan sistemin türüne, boyutlarına ve kalitesine bağlı olarak amorti süresi değişkenlik göstermektedir. Tarife fiyatı düşük olsa da Türkiye’de güneşlenme şartları çok yüksek olduğu için ortalama 10-15 yıl arasında kendini amorti edebilmektedir. Bu süre sonrasında faturanın büyük bölümünü bedava sayılabilecek kadar düşük bir maliyete getirmek mümkün olmaktadır.
Lisanssız Olarak Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Yapmak İçin Nereye Başvurmam Gerekir?
Lisanssız güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurmak için üretim tesisinin kurulacağı bölgedeki dağıtım şirketine ya da OSB’ye başvuru yapmanız gerekir.
Bulunduğum yerde şebeke elektriği var ama ben yine de temiz enerji sistemi kurmak istiyorum, yasal olarak bir sakıncası var mı?
Şebeke elektriği olan yerlerde güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal bir sakınca yoktur. Belediyeden veya başka bir kurumdan herhangi bir izin belgesi almanıza da gerek yoktur.
Ne kadar güçte güneş enerji santrali yaptırmalıyım?
Mevzuat anlamında güneş enerji santralinin inverter çıkış gücü elektrik aboneliğinizin sözleşme gücünü aşamaz.
Çatı kurulumları için diğer kısıtlayıcı faktör ise çatı alanıdır. Çatı alanının büyük, elektrik abonelik sözleşme gücünün düşük olduğu durumlarda yeni trafo merkezi yatırımı yapılarak sözleşme gücü arttırılabilir.
Kısıtlayıcı faktörler haricinde aylık bazda elektrik üretiminin, tüketiminizi aşmayacağı şekilde belirlenen güçteki güneş enerji santrallerinde yatırımının geri dönüş süresi kısalır.
Güneş Enerjisi Sisteminin Yıllık Bakım Masrafı Ne Kadardır?
Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemlerinin en büyük avantajlarından bir tanesi yıllık bakım masraflarının sıfıra yakın olmasıdır. Doğru Ürün , Doğru Mühendislik , Doğru İşçilik ile kurulmuş bir sistemin endişelenmeniz gereken hiçbir masrafı olmayacaktır.Ev için Güneş Enerjisi sistemi kurduğunuzda en son endişe etmeniz gereken konulardan birisi yıllık bakım masraflarıdır.
Güneş Enerjisi Santralinde Ürettiğim Elektrik Tükettiğimden Fazlaysa Ne Olur?
Lisanssız elektrik yönetmeliğinin 5.1.c ve 5.1.h maddeleri kapsamında yapılan tesislerde ihtiyaç fazlası elektrik 10 yıl boyunca devlet tarafından tesisin ilişkilendirildiği tüketim noktasındaki abone grubunun aktif enerji bedeli üzerinden satın alınmaktadır.
Sürdürülebilir bir gelecek için
yenilenebilir enerji
Reges Enerji, 360° anahtar teslim hizmet anlayışını deneyim ve uzmanlığı ile birleştirerek, evsel, endüstriyel ve arazi tipi enerji ihtiyaçlarınız için size özel tamamlayıcı hizmetler sunar.
Keşfet